Veelgestelde vragen Omega 3 olie

 

Waarom kiezen voor Omegaflow visolie?

We leggen hier uit waar een visolie goed voor is.

Maar wanneer doet de visolie wat ie moet doen? Dit was natuurlijk de belangrijkste vraag toen wij jaren geleden in contact kwamen met het Noorse familie bedrijf, waar we sindsdien onze olie van betrekken.

De volgende punten bepalen de kwaliteit van olie.

  • Een olie moet zuiver zijn. In alle vis uit alle delen van de wereld kun je, helaas, verontreiniging vinden. Ondanks dat onze olie alleen van Arctische kabeljauw uit de Noordelijke Barentszzee, gemaakt wordt, moet deze worden gezuiverd. Dit gebeurt grondig zodat we garanderen dat de olie 10 x zuiverder is dan de Omega-3’s uit een haring (die ook nog steeds supergezond is).
  • Een olie mag niet ranzig (geoxideerd) zijn. Dat wil zeggen dat een olie geen oprispingen of zoals we vaak zeggen, geen visboer mag geven. Dat betekent dus dat de olie een voldoende versheid moet hebben. De olie moet gewoon heel goed van smaak zijn.
  • Een dagelijkse dosering visolie moet wel een redelijke hoeveelheid mg DHA+EPA hebben. Dit is de reden dat we werken met lepels olie uit een fles en dat we werken met een grote capsule, die ook nog eens een geconcentreerde olie bevat
  • Een glazen fles is belangrijk, omdat er aanwijzingen zijn dat er op termijn (tijdens bewaren) mogelijk microplastics vanuit een plastic fles naar de olie migreren.

Wellicht leuk om te vermelden dat onze bovengemiddelde versheid vooral bepaald wordt door een snelle verwerking van de vis al aan boord op de vissersboot. Hierin zijn we uniek. Aangezien dit ook nog eens onder koude omstandigheden gebeurd, is dit het geheim van de zachte smaak van de olie. En de reden dat deze dus nooit zal opboeren.

Wat is een juiste dosering?

Voor een gemiddelde volwassene houden we een dagelijkse dosering van 10 ml aan. Dit is een flinke dosering die maar liefst 1600 mg DHA+EPA bevat. We adviseren dit omdat veel mensen in Nederland te weinig Omega-3 in hun lichaam hebben. 10 ml is een kleine eetlepel of 2 keer een vol maatlepeltje uit het doosje.

Mocht je nu het gevoel hebben dat je door regelmatig vette vis eten en door een betere leefstijl minder nodig hebt, dan kun je bijvoorbeeld beginnen deze dosering te halveren of om de dag te gaan nemen.

Iedereen is verschillend. Er is een verband tussen iemands dagelijkse behoefte en zijn lichaamsgewicht. Wanneer je dus heel licht of heel zwaar bent, kun je ook de dagelijkse behoefte berekenen door je lichaamsgewicht te vermenigvuldigen met 0,15. Voorbeeld: Stel je weegt 55 kg. Dan past een dosering van 50 x 0,15 = 7,5 ml, beter bij je.

Wanneer en hoe gebruik ik de visolie?

Veel mensen hebben een vast patroon van dagelijkse inname. Dat is prima. Echter, wanneer je dagelijks een gedoe vindt, dan is het ook prima om bijv. 2 of 3 keer per een grote eetlepel te nemen. Dat maakt voor de opname niets uit omdat visolie (en de toegevoegde vitamine D) vetoplosbaar zijn. Dit betekent dat een grote dosering niet uitgeplast wordt (zoals bij vitamine C het geval is), maar opgeslagen wordt in het lichaam en gebruikt wanneer nodig. Bij het innemen van een grote dosering is het wel raadzaam om goed gegeten te hebben. Hierdoor zorg je dat alle Omega-3 vetten goed worden opgenomen. Anderzijds is het prima mogelijk om zo’n grote dosering door bijvoorbeeld yoghurt te roeren.

Het tijdstip van inname maakt eigenlijk niets uit. Het kan dus tijdens of na het ontbijt of na het avondeten. Belangrijk is dat je het niet op nuchtere maag inneemt. Er zijn klanten die zweren bij inname in de avond, omdat het hun nachtrust beïnvloedt.

Van welke vis is de olie afkomstig?

De olie wordt gemaakt van de filet-snijresten van wilde Noorse kabeljauw. Nu hoor ik je denken, maar kabeljauw is toch geen vette, maar een magere vis? Klopt helemaal. Nadat de filet voor de supermarkt is verwijderd, wordt naast de snijrestjes vooral ook de lever verwerkt voor het maken van de olie. Die bevat zeer veel Omega-3 terwijl natuurlijke afvalstoffen uit de lever eruit gehaald worden. Naast het grote voordeel van de herkomst (Arctische wateren) en zuiverheid zorgt de kabeljauw visserij ook voor een verse olie die verantwoordelijk is voor de zachte smaak.

Ten derde heeft kabeljauw een zogenaamde full spectrum vetzuurprofiel. De olie bevat wel 30 verschillende vetzuren; een bonte verzameling enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren precies zoals ze dus in de natuur voorkomen. En naast de belangrijkste Omega-3 vetten DHA, EPA en DPA bevat de olie nog wel 4 andere Omega-3 vetzuren. Maar ook Omega-7, -9 en 11 vetzuren, waarvan we nog niet echt precies weten wat ze voor ons lichaam betekenen.

Waarom is Omegaflow één van de weinige merken met het MSC-keurmerk?

Als merk heb je de mogelijkheid om op meerdere plaatsen in de wereld visolie in bulk hoeveelheden in te kopen. China, Zuid-Amerika, Europa. Voor iets wat mensen, die jou vertrouwen, innemen voor hun gezondheid, wil je dat dit 1) veilig en betrouwbaar is, 2) werkt, 3) hygiënisch is, maar ook netjes wordt gemaakt, zonder negatief effect op de natuur of ten koste van de vangst van lokale vissers in Afrika in kleinere bootjes.

Een manier voor ons om duidelijk te maken dat we onze verantwoordelijkheid willen nemen en dit ook willen kunnen bewijzen, is het blauwe MSC-keurmerk. De Marine Steward Council is het strengste keurmerk om de oceanen gezond te houden en af te blijven van visbestanden in ontwikkelingslanden.

Daarnaast is het voor ons ook een manier om te bewijzen dat we garanderen dat de olie van wilde vis komt. De reden dat we alleen olie in Noorwegen kopen, is dat wij vinden dat deze van de hoogste kwaliteit is en dat we onze producent daar kennen en 100% vertrouwen.

Wat is een Totox-waarde?

Een Totox-waarde van een olie is de totale oxidatiewaarde van de olie. Het is maat voor de versheid van olie en deze kan ook uitgedrukt worden in een getal. Volgens de Europese Warenwet moet deze onder de 25 liggen. De olie mag niet oud en ranzig zijn, wat je zou merken aan een vissmaak of aan het opboeren van de visgeur van de olie. We garanderen dat onze visolie bijzonder vers is met een Totox-waarde rond de 5 (voordat de smaak wordt toegevoegd) en rond 5-10 na toevoeging van de smaak.

Wat is het verschil tussen visolie en algenolie?

Algen zijn de enige (mini)-plantjes ter wereld die ook de visvetzuren DHA en EPA maken. In de praktijk is het zo dat algen in een fabriek zijn veredeld (getraind) om tijdens hun groei (kweek) deze vetzuren in hun cellen op te hopen. De olie die vervolgens uit de algen geoogst kan worden is een prima alternatief voor mensen die het liefst een plantaardige bron gebruiken. Op productniveau is eigenlijk het enige verschil dat de vis instaat blijkt om uit zijn voeding van kleine visjes, garnalen of soms plankton een bredere verzameling vetzuren te maken, dan dat algen dat kunnen.

Kun je beter een visolie capsule nemen of vloeibare olie uit een fles?

Wanneer een visolie capsule na inslikken, op boert, dan is de olie niet geheel vers geweest. Maar een goed merk zorgt dat ze voor mensen die liever een capsule slikken dan een lepel olie nemen, de olie die voor de capsule gebruikt wordt ook vers is.

Je raadt het al, wij garanderen dat onze capsules nooit oprispen. Dat kunnen we omdat we weten hoe vers de olie is die erin gaat. Eigenlijk heel simpel en logisch.

Een goed geproduceerde capsule kan dus net zo goed zijn als olie uit een (glazen) fles. Twee capsules Omegaflow visolie bevat ongeveer de hoeveelheid DHA en EPA van 1 dosering vloeibare Omegaflow visolie.

Is EPA nu belangrijker dan DHA?

Voor verschillende functies in het lichaam is soms DHA effectiever (hersenen en ogen) en soms EPA nodig (voor hart). Echter voor de algemene gezondheid is het belangrijker te kijken naar de opgetelde hoeveelheid samen. Ons lichaam is namelijk in staan DHA uit EPA te maken en zelfs EPA uit DHA, afhankelijk wat we binnen krijgen.

Wanneer het om de huid gaat, doen er meerdere beweringen de ronde. Afhankelijk welk product een merk wil pushen (helaas). Echter, EPA en DHA hebben beide ongeveer hetzelfde effect op de huid. Een algemeen geldende conclusie is dat een combinatie van beide het beste is. Of het nu iets meer EPA s of iets meer DHA is, maakt eigenlijk niet uit.

Zijn Omegaflow visolie en algenolie in de triglyceriden-vorm?

Absoluut. Omega-3 vetzuren in de vorm triglyceriden is de best opneembare vorm. Triglyceriden (TG) zijn het meest stabiel. Zo komen ze ook in de natuur in vis voor. Deze worden 100% geabsorbeerd door ons lichaam (ingenomen wanneer we iets gegeten hebben). Minder opneembare vorm is visolie in de vorm van ethylesters.

Mag de olie ook aan kinderen worden gegeven?

Onze visolie mag aan kinderen vanaf 1 jaar worden gegeven. Maar let op, pas de dosering aan. Je kunt hier weer de regel gebruiken: dagelijkse aantal ml is 0,15 x lichaamsgewicht.

Is de visolie ook geschikt voor zwangere of borstvoeding gevende vrouwen?

Absoluut. Vanwege de bijzondere zuiverheid is deze juist goed. Vooral omdat vis eten in deze periode vaak niet aantrekkelijk wordt gevonden. . Je kunt hier weer de regel gebruiken: dagelijkse aantal ml is 0,15 x lichaamsgewicht.